
1.Her olumsuzluktan onu sorumluluk sahibi alıkoyma
Kahvaltı hazırlıyorsunuz. Yumurtayı ben yaparım dedi, online marketten verdiğiniz yumurta siparişi bir türlü gelmedi. Ekmekler kızardı, dere da hazır. Yumurtayı pişirmesini beklerseniz ekmekler soğuyacak. Aklından geçeni biliyorum. ‘Üşenmeyip bakkala gitseydi böyle olmayacaktı’, ‘bir hafta sonu kahvaltı hayalim vardı’, ‘yumurtasız ne anladım ben bu kahvaltıdan’… Yahu ne yapsın adamcağız. Seni bırakıp canı dışarı çıkmak istemedi şayet? Sofradan kalkmamak için zorlama tutuyorsun kendini. Madem kahvaltı ve yumurtadan girdik konuya, bu örnek üzerinden devam edelim. Bırak ekmekler soğusun. Sen kendini oyala derhal. Eğer o sofraya oturursanız surat asacağın ya da bir tartışma çıkaracağın belirli. Yumurtalar gelene dek yapabileceğin en iyi şey ya sıcak bir duş veya bir birim dizi. Oturduğun yerde Instagram’a gömülme, dikkatini dağıt.


2.Kendine 20’ser dakikalik çıtır çerez diziler bul
Bu sıralar gergin bekleyişlerimi her zaman 20’şer dakikalık dizilerle atlattım. Covid-19 test sonucumu beklerken iki sezon dizi bitirdim. Dizi yarım kalmıyor. Bir tuvalet seansında da izleniyor, nehir suyunun kaynamasını beklerken de, vapuru beklerken de. Baktın muhabbetiniz geveze bir tartışmaya içten gidiyor, odana çekil ve bir bölüm dizi patlat. Bittiğinde çok daha hafiflemiş hissedeceksin.


3. Gergin zamanlarında kendini dış dünyaya kapatmayı öğren
Kendini bilinçli olarak dışarı kapatmak defalarca basit bir iş yok. Lakin kendine bir koltuk belirle, herkese çattığın bir vakit o koltuğa otur ve diyaloğunu muhtemel olduğunca uzat. Sorulanlara en kısık ses tonunla yanıt ver, hatta yapabiliyorsan mimiklerinle cevapla. Seni soğuk veya asık suratlı olmakla suçlayanlar olursa canının sıkkın olduğunu belirt. Böylece konunun kendileriyle ilgili olduğunu düşünmeyecekler. Ola Ki azıcık daha az iletişimle geçer günün ama tartışma etmekten veya kalp kırmaktan iyidir.


4. Sevdiğin şeyleri günün en kuvvet anına sakla
Yapmayı sevdiğin şeyler? Kolay düşün. Kahve? Oje sürmek? Her gün kesin girip baktığın rivayet sayfaları? İşte bu işleri günün en zor anına sakla. Baktın ki tansiyonun yükselmeye başladı, git bir kahve koy veya ofisin en manâsız kısmında ojelerini sür. Bu Vesile Ile gün boyu bir motivasyonun olacak.


5. PMS dönemlerinde kişisel bakımı elden vazgeçme
Normalde her gün parfüm sıkan biri değilim. Her gün kullanmıyorum ki, burnum alışmasın. Bu sayede parfüm sıktığım günler gün boyu burnuma kokum çarpıyor. Güzel kokunun ruh haline etkisi ise tartışılmaz. Yalnızca parfüm de yok. Evdeysem bile PMS günlerimde makyaj yapıyor, aynaya baktığımda ‘Her şey fena olsa da en güzelim’ diyor ve rahatlıyorum. Sivilcelerin artabilir, şişkin hissedebilirsin. İşte, PMS döneminde kendini bir türlü hoş hissedememenin en büyük nedenleri. Birazcık dıştan desteğe ihtiyacın olabilir. Parfümünü sür, makyajını yap, poponu en hoş belirten kotunu giy ve aynaya bak!


6. Onunla regl tarihlerini paylaş
Partnerine reglin yaklaştığı günleri, semptomlarını söyle. Gerginliğinin nedenini anlasın ve sana daha toleranslı olsun. Biliyorum ancak halen sevgilisiyle bu konuları konuşmaktan utananlarımız, çekinenlerimiz var. Bir hayatı paylaşıyorsunuz, bunu unutma.


7. Her zamankinden fazla özür dile
Cümlesine cümlesine ‘yaptığım şey aptalcaydı, özür dilerim’ demeyi sevmiyorsan bir meyve tabağı götür sevgiline. Sevgilinin en ufak lafına duyarlık yaptığında bunun PMS’in bir hediyesi olduğunu hatırlat kendine ve başka bir zamanda olsa bu dek büyük tepki vermeyeceğini itiraf et.


8. Meditasyon yap
Meditasyon nedir? Meditasyon, bir süreliğine beynin on-off düğmesine basmaktır. Ben meditasyonu, beyni bir süreliğine ‘kapatmak’ olarak tanımlıyorum. Hatta bedeni de. Hani böyle suyun altına girersin, gözünü kapatırsın, sesler bulanıklaşır, yalnızca bir ‘çın’ sesi duyarsın ve sudan çıktığında fazla daha iyisindir. Normalde meditasyon yapmıyorsan bile PMS döneminde her gün 20 dakikanı meditasyona ayırarak kendini daha iyi edebilirsin. Meditasyon yapmayı bilmediğini düşünüyorsun şayet. Bir tütsü yak, mumunu yak ola ki… Meditasyonun doğru şekli değil, bir reçetesi de. Kendini bulutların üstüne bırak. 5 dakika olur, 10 dakika olur, yarım saat olur. Meditasyonun doğrusu veya yanlışı değil. Dünyadaki insan sayısı dek meditasyon şekli var çünkü, kendini suçlama.


9. Yogaya süre ayır
PMS ve regl dönemleri, yalnızca psikolojik olarak değil bedensel olarak da epeyce yıpratıcı olabiliyor. Şişkinlik, eklem ağrıları, baş ağrısı… PMS döneminde öteki egzersizlerini hafifletip yogaya ağırlık verebilirsin. Keza yoganın durağan akışında zihnini dinlendirir ayrıca de bedenine şifa bulursun.
regl aşk ilişkiler adet dönemi izdivaç